Inred med ljus och belysning

Ljuset är en stor del av inredningen och känslan i ett rum. Belysningen påverkar hur vi uppfattar utrymmet, hur vi trivs där och hur smidiga vi upplever att de olika funktionerna är. I den här artikeln får du tips för belysningsplaneringen i hemmet, hur du väljer olika typer av lampor och passande ljuskällor.

valo ja valaistus osana sisustusta

Det nordiska ljuset

Det finska klimatet präglas av en lång, mörk period och kall vinter då vi ser solen endast en kort stund på dagen, om alls. Vår och sommar är desto ljusare, med sol och dagsljus till sent på kvällen. Årstidernas växling påverkar hur vi uppfattar ljuset, våra dagliga rutiner och vårt sinnestillstånd. För oss som bor i Norden har det artificiella ljuset en stor betydelse när vi skapar funktionella och stämningsfulla inomhusmiljöer.

När det gäller ljus i en inomhusmiljö är det ändå naturljuset vi behöver utnyttja som första prioritet. Ta in så mycket direkt och indirekt dagsljus som möjligt genom att t.ex. hänga gardiner så de inte täcker fönstren, använda gardiner eller persienner som ljuset silar igenom på ett behagligt sätt, genom att använda speglar och placera stora möbler så att de inte blockerar ljusinsläppet. På sommaren behöver vi ofta också begränsa ljusinsläppet, speciellt i sovrum och söderfönster där solen lyser rakt in.

 

Artek A331, även kallad "bikupan", är en älskad klassiker formgiven av Alvar Aalto 1953.

 

Ljusets växlingar och samspel

Det lönar sig att kombinera direkt och indirekt ljus även när det gäller val av lampor och armaturer. Ljuset uppfattas som behagligt i ett rum då det direkta artificiella ljuset inte får övertag, utan blandas med ett indirekt och diffust allmänljus. Direkt ljus riktas dit det behövs extra bra belysning, medan det mjuka, diffusa ljuset skapar rymd och påminner om naturljuset som silas genom trädens bladverk.

Ett tips då man väljer lampor är att titta på hurdant ljus de ger. Hur lampan lyser upp sin omgivning och ytorna runt omkring den, påverkar inredningen till och med mera än själva lampans utseende.

Det direkta ljuset är riktat i en tydligt definierad ljuskägla. På bilden syns Cirque -taklampan från Louis Poulsen.

Indirekt ljus riktas mot en reflekterande yta som en vägg eller tak från vilken det fördelar sig i rummet. Artek vägglampa A910.

Diffust ljus filtreras genom ett genomskinligt material, som t.ex. en skärm i textil, papper eller glas. På bilden Formakami -taklampor i rispapper från &Tradition.

 

Hur bygger vi upp en bra belysning hemma?

En bra planerad belysning går att variera och anpassa enligt situation. Rummet behöver en bra allmänbelysning, riktat direkt ljus för olika funktioner som läsning eller arbete, men också en mera dämpad och varm stämningsbelysning.

1. Allmänbelysning – indirekt eller diffust ljus

Allmänbelysningen skapas med lampor som kompletterar naturljuset. Här är det bra med indirekt ljus som reflekteras via väggar och tak eller armaturer som ger ett diffust ljus. Ljusstyrkan ska vara tillräcklig för städning också under den mörka årstiden, men får gärna vara dimbar för att passa olika behov och olika tider på dygnet.

2. Arbetsbelysning – direkt ljus

Välj sedan belysning för de olika platser i hemmet där det behövs ett bra arbetsljus, som t.ex. kökets arbetsbänk, matbordet och läshörnan. Vissa ställen kan ha flera olika funktioner. Köksbordet till exempel kan fungera först som frukostplats, sedan som arbetsbord och senare under dagen för matlagning, läxläsning eller som centrum för umgänge. Vill du ha olika typer av ljus för de olika situationerna?

3. Stämningsbelysning

Som pricken på i fungerar stämningsbelysning och ljusdekorationer, som skapar hemtrevlighet och intressanta blickfång. Lämna även obelysta ytor i rummet som ger djup och kontrast. Ett levande spel av ljus och skugga i rummet får du genom att rikta lamporna så att ljuset kommer från olika håll och olika höjder.

 

Olika typer av lampor för olika behov

Magnum taklampor från Secto Design

Umage EOS Up -plafond och EOS Tripod -bordslampa


Ta rummets dimensioner i beaktande då du planerar belysningen. I ett utrymme med lågt i tak lönar det sig att kombinera plafonder, vägglampor och golvlampor istället för bara hängande taklampor. Är utrymmet stort och har högt i tak kan du skapa en förankring i rummet med hjälp av nedhängda armaturer. Med belysningen kan du också dela upp ett stort utrymme i mindre helheter.

 

Ljus på väggen

En vägglampa kan fungera som ett intressant inredningselement samtidigt som den lyser upp och skapar en mysig stämning.

Montera vägglampan på en slät yta med så lite detaljer som brytare eller lister som möjligt, så att ljuset reflekteras jämnt över väggen utan att det bildas störande skuggor. Placera inte vägglampan för nära andra föremål, som tv eller dörrkarm.

En bra höjd för vägglampan är i allmänhet ca 180 cm från golvet. I ett mycket högt utrymme kan de sitta något högre, dock inte högre upp än dörrkarmarna.

På bilden: Umage Clava Up Wood -plafond/vägglampa och laddningsbara bordslampan Umage Asteria Move portable.

 

Portabla lampor

En laddningsbar, sladdlös lampa är lätt att placera var som helst och flytta från rum till rum. Lys upp ett mörkt hörn, få in stämningsbelysning i bokhyllan eller på fönsterbrädet, eller ta med lampan ut på terassen en mörk höstkväll. Laddningsbara bordslampor är ofta också dimbara. 

Louis Poulsen Panthella Portable

&Tradition Flowerpot VP9

&Tradition Lucca SC51

 

Kökslampan

Belid Covetto taklampa

Vi har en tendens att hänga lampor ovanför köksbord för högt, och i brist på avskärmning blir man bländad, särskilt om ljuskällan är stor.

En kökslampa av bra kvalitet är ofta designad så att den inte bländar, men ger ändå ett tillräckligt starkt ljus. En bländfri glödlampa kan också hjälpa, även då bordet har en glansig yta som reflekterar ljuset från lampan. Lampan får gärna vara dimbar för att kunna reglera ljuset efter behov.

Monteringshöjden över bordet anpassas till lampans utformning, men en bra tumregel är ca 50–60 cm ovanför bordsytan. När man sitter vid bordet ska lampan inte vara i vägen för den som sitter mittemot, och lampskärmen ska inte vara så stor i förhållande till bordets bredd att man slår huvudet i den då man stiger upp från bordet.

 

Belysning för köksbänken

Ett alternativ till lysrör eller ledslingor under köksskåpen kan vara en vacker vägglampa med nedåtriktad ljuskägla.

Bra arbetsbelysning för köksbänken får man genom att montera flera vägglampor på lagom avstånd från varandra. Monteringshöjden brukar vara ca 90 cm från arbetsytan, eller så att lampan inte skymmer sikten men inte heller bländar. En bländfri glödlampa kan också hjälpa.

Artek A330S "Golden Bell" vägglampa

 

Riktat ljus i läshörnan eller som dekoration

&Tradition Bellevue AJ7 golvlampa

En golvlampa bredvid soffan eller fåtöljen kan vara den enklaste lösningen för en mysig läshörna. Samtidigt fungerar golvlampans riktade ljus som en ny ljusnivå i rummet.

Ljuset kan också riktas mot väggen för att få ett indirekt ljus eller ett fint ljusmönster, eller lysa upp olika objekt som en krukväxt så att det blir ett vackert skuggspel. Kombinera det riktade ljuset med diffust ljus från andra typer av lampor som mer lyser runt sig själv och lättar upp, som en textil skärm till exempel.

 



Belysningsordlista

Ljuskälla: glödlampa, LED-lampa eller halogen?

På marknaden finns en mängd olika glödlampor med olika egenskaper. För de allra flesta armaturerna rekommenderar vi LED-lampor av bra kvalitet. De har lång livslängd, är energieffektiva och ger en bra färgåtergivning.

Med en matt eller opal yta på glödlampan får man ett mjukare och jämnare ljus som bländar mindre.

Glödlampans E27-sockel och den mindre E14-sockeln används fortfarande i många lampor. Andra vanliga typer är GU10 och GU4/GU5.3 som används i spotlights, samt G4 och G9 med stift. Alla dessa finns även som LED.

 

Watt (W)

Watt är en enhet för att mäta effekt. Traditionella glödlampor klassificerades efter deras energiförbrukning i watt, vilket är direkt proportionellt mot mängden ljus de producerar. En typisk glödlampa producerar mindre än 15 lumen vid 1 watt. Moderna LED-lampor är betydligt effektivare och producerar cirka 90-150 lumen per watt. De ger alltså samma mängd ljus med mindre elförbrukning.

 

Lumen (lm)

Lumen är måttenheten för ljusflöde, och mäter mängden ljus som produceras av en ljuskälla. Ju mer lumen den producerar, desto starkare lyser ljuskällan.

För en läslampa räcker ofta 400-500 lm. Då det gäller en enskild lampa ovanför matbordet är 800-1000 lm mer lämpligt. Lumenvärdet för en enskild lampa som lyser upp arbetsbänken bör helst vara 1500 eller mer.

 

Färgtemperatur eller Kelvin (K)

Ljusets färgtemperatur anges i kelvin (K). Låg färgtemperatur motsvarar rödaktiga och gula, varmare färgtoner, medan högre färgtemperatur ger neutralare, kallare och blåaktiga färgtoner. I nordiska hem föredras en varmvit färgtemperatur på 2 700 till 3 000 K. Lite kallare vit (4 000 K) används ofta i offentliga utrymmen. Den motsvarar mera naturligt ljus och passar i utrymmen med mycket ljus.

För svagare ljusstyrka känns en varmare färgtemperatur mera naturlig. Ju mer och starkare ljus, desto kallare kan färgtemperaturen vara.

I arbetsmiljöer används vanligtvis kalla färgtemperaturer och en jämnt stabil belysning eftersträvas. Hemmets belysning behöver ge en motvikt till det. Undvik alltså att överdimensionera belysningen hemma: ett hörn kan få bli lite mörkt. Varmt ljus från eld och levande ljus känns hemtrevligt. Ett svagare, varmt ljussken gör att vi slappnar av och varvar ner, medan kallare/vitare starkt ljus är uppiggande eftersom det liknar dagsljuset.

För att skapa en harmonisk atmosfär är det vanligtvis en bra idé att hålla allmänbelysningens ljustemperatur enhetlig, så att alla lampor i samma rum har samma kelvinvärde.

 

Louis Poulsen Flindt vägglampa, Patera taklampa och AJ golvlampa.

 

Varmt stämningsljus: 2500–2700 K
För stämningsbelysning, välj ett mjukt gult ljus med en färgtemperatur på 2500 till 2700 K.

Varmt vitt allmänljus: 2700-3300 K
2700-3300 K är allmänna färgtemperaturer för ljuskällor som avger varmvitt ljus. Cirka 3000 K lämpar sig ofta för allmänbelysning i ett hem.

Neutralt vitt: 3300–4500 K
3300-4500 K upplevs som neutral vit. Typiska användningsområden är kontor, arbetsutrymmen och offentliga utrymmen, men också i badrummet är det bra att välja en färgtemperatur på 4000 K eller mer på grund av den uppiggande effekten.

Dagsljus: 5000 K
Ljustemperaturer över 4500 K är nära starkt dagsljus, men känns ofta kallt då det gäller artificiellt ljus inomhus. Därför lämpar det sig inte så bra för hemmamiljöer.

 

Färgåtergivning (CRI)

CRI-värdet (color rendering index) beskriver hur bra olika färgnyanser återges i ljuset som produceras av en ljuskälla, jämfört med naturligt dagsljus. Med ett högt CRI-värde känns ljuset från lampan naturligt och balanserat. Ett bra CRI-värde är minst 90.

Flos 2097/30 Sarfatti takkrona


.

Artek Light Tasting -set

Att välja rätt ljuskälla till armaturen kan vara utmanande. För att göra valet enklare erbjuder vi nu ett gratis Light Tasting set vid köp av en Artek tak- eller vägglampa. I setet finns tre olika LED-lampor för att testa hur olika ljus påverkar inomhusmiljön. Läs mera om kampanjen här >

.