Artek – suomalaisen muotoilun sydän

Artek on alusta alkaen synnyttänyt aaltoja muotoilun maailmassa ja on nykyisin synonyymi suomalaiselle muotoilulle. Yrityksen perustivat Helsingissä vuonna 1935 Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl, joilla oli yhteinen näkemys kauniiden ja käytännöllisten tuotteiden muotoilusta taidetta ja tekniikkaa yhdistäen.

2114215 Artek Aalto Table rectangular Stool 60 Chair 66 High Chair K65 Bench 153B


Artek, luonnollinen osa valikoimaa

Me Wilmalla olemme ylpeitä siitä, että saamme olla Artekin tuotteiden jälleenmyyjä. Olemme myyneet Artekin tuotteita vuodesta 2007 ja voimme tarjota asiakkaillemme Artekin koko tuotevalikoiman.

– "Artek otti meihin yhteyttä tiedustellen haluaisimmeko ryhtyä heidän jälleenmyyjäkseen. Heidän mielestään Pietarsaarella oli potentiaalia hyväksi myyntipisteeksi. Meidän vastauksemme oli luonnollisesti kyllä, sillä huonekalukauppiaalle Artek on se tuotemerkki, jota kaikki haluavat", kertoo Jonny Viljamaa, Wilman perustaja.

Wilman valikoimasta löytyvät kaikki Artekin tuotteet, sekä Jakkara 60:n kaltaiset design-klassikot kuin myös uudet suosikit. Suositut ja värikkäät Artek 69 ruokapöydän tuolit, jotka Aalto suunnitteli jo 1935, ovat edelleen niin vanhempien kuin nuorempien sukupolvien rakastama tuote. Samoin Ilmari Tapiovaaran Domus-tuoli ajattomine nahkadetaljeineen.

Tuoli 69, Jakkara 60, Tarjoiluvaunu 901 ja Aalto-pöytä L-jalalla ovat klassisia designsuosikkeja. Aino Aallon Riihitie-ruukku vuodelta 1937 on aina ollut suosittu tuote.

 

Kiulu-penkki, Koichi Futatsumata 2019

Klassiset, nahalla verhoillut Domus-tuolit sekä uudempi Kaari-pöytä, design Ronan & Erwan Bouroullec 2015.

 

Myös uudemmat tuotteet huokuvat Artekin henkeä siitä huolimatta, että niiden muotoilijat ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi vuonna 2019 japanilainen muotoilija Koichi Futatsumata suunnitteli Suomen ja Japanin syvään juurtuneiden kylpemiskulttuurien inspiroimana ainutlaatuisen Kiulu-penkin. Penkin sylinterinmuotoiset sivut symboloivat kylpy- ja saunasankoja, joita Suomessa kutsutaan kiuluiksi, ja ne sopivat esimerkiksi lehtien tai pyyhkeiden säilyttämiseen.

 
– "Me suomalaiset olemme todella ihastuneita Artekiin – sen huomaa, että tuotemerkki on osa suomalaista muotoiluperintöä, jota useimmat haluavat kotiinsa", sanoo Jonny Viljamaa.

Artekin historia

Alvar Aalto, joka luetaan yhdeksi 1900-luvun tärkeimmistä muotoilijoista, oli mestarillinen luonnonmateriaalien käyttäjä sekä käytännöllisyyden ja taiteellisuuden yhdistävien design-tuotteiden luoja. Suomalainen maisema ja kulttuuri vaikuttivat häneen syvästi ja monet hänen malleistaan heijastavat maan metsiä, järviä ja kumpuilevia maisemia.

Yhdessä vaimonsa Ainon kanssa, joka niin ikään oli taitava muotoilija, Alvar Aalto on luonut joitakin maailman ikonisimmista huonekaluista.

 

Artek, jonka nimessä yhdistyvät sanat "art" ja "technology", sai nopeasti tunnustusta innovatiivisesta muotoilusta ja uusien tekniikoiden käytöstä erityisesti puunkäsittelyssä. Yksi Artekin tunnetuimmista tuotteista on Alvar Aallon tuberkuloosiparantolaa varten suunnittelema Paimio-tuoli. Tuolin taivutettu muoto oli suunniteltu helpottamaan potilaiden hengitystä. Paimio-tuoli oli vallankumouksellinen kaluste, joka yhdisti muodon ja käyttötarkoituksen täysin uudella tavalla – ja sai osakseen designmaailman huomion ja rakkauden ympäri maailmaa.

Nojatuoli 41, joka myös tunnetaan Paimio-tuolina, kuvattu Paimion parantolassa. Rakennus on niin ikään Alvar Aallon suunnittelema.

Uudet, innovatiiviset tekniikat

Artekin ehkäpä tunnetuin tuote ei oikeastaan ole tuote, vaan muoto: maailmankuulu L-muotoinen jalka. Aalto ihastui laminoidun puun mahdollisuuksiin design-kalusteiden materiaalina ja halusi luoda jalan, joka oli paitsi vahva myös visuaalisesti kiinnostava. Huonekalutehtailija Otto Korhosen avulla hän kehitti taivutustekniikan, jossa hän leikkasi ja höyrytti koivupuuta saadakseen siitä muotoilukelpoista.

Aallon L-muotoisia jalkoja käytettiin ensi alkuun Jakkara 60:ssa, joka edelleen on yksi brändin parhaiten myyviä tuotteita, mutta niitä on käytetty myös erilaisissa tuoleissa, jakkaroissa ja pöydissä niin runsaasti, että muodosta on tullut yksi Artekin tunnusmerkeistä.

Puuta taivutetaan a-factoryn tehtaalla 1930-luvulla.

Kaikki Artekin taivutetut puukalusteet valmistetaan edelleen a-factoryn tehtaalla Turussa.

Artek tänään

Artek on tehnyt yhteistyötä eräiden Suomen tunnetuimpien taiteilijoiden ja muotoilijoiden kanssa, kuten klassisen Unikko-kuvion luojan Maija Isolan, ajattoman Domus-tuolin muotoilijan Ilmari Tapiovaaran, sekä myöhemmin myös kansainvälisten arkkitehtien ja muotoilijoiden kanssa kuten tällä hetkellä ajankohtainen Tukholmalainen TAF Studio.

Brändin menestyksestä huolimatta Artek on pysynyt uskollisena alkuperäisille yksinkertaisuuden ja toiminnallisuuden periaatteilleen. Tänä päivänä Artekilla on laaja valikoima kalusteita, valaisimia ja tarvikkeita, jotkainnovatiivisen designin ja laadukkaan käsityön ansiosta ovat erittäin arvostettuja, ja Artekin tuotteet inspiroivat yhä uusia muotoilijoiden ja huonekalujen ystävien sukupolvia.

Alvar Aallon klassisia valaisimia 30- ja 50-luvuilta.

Kori-riippuvalaisin, yksi Artekin uutuustuotteista vuodelta 2023. Design TAF Studio.