Matto-opas: Materiaalit, käyttötarkoitukset ja hoitovinkit

Huonetta sisustettaessa matolla on suurempi merkitys kuin usein ajatellaan. Matot voivat muuttaa huoneen ilmeen ja tunnelman täysin. Matot tuovat sisustukseen lämpöä, tekstuuria, väriä ja muotoa, samalla kun niillä on ääntä eristävä vaikutus. Oikean maton kanssa huone tuntuu harmoniselta ja täydelliseltä. Lue blogista vinkit maton valintaan ja tutustu tarkemmin mattojen eri materiaaleihin ja niiden hoitoon.

mattojen materiaalit Woodnotes


Kun olet ostamassa mattoa, valitse matto sekä ulkonäön että toiminnan perusteella. Esimerkiksi eteismaton tai käytävämaton on kestettävä paljon kulutusta. Makuuhuoneessa pitkänukkainen, muhkea matto voi olla ihana, kun taas ruokailutilassa kannattaa suosia sileäkudottua tai lyhytnukkaista mattoa joka on helppo pitää puhtaana. Eri huoneissa on erilaiset vaatimukset ja toiveet mattojen suhteen. Yhdistelemällä sisustuksessa keskenään erilaisia materiaaleja ja tekstuureja on mahdollista synnyttää harmonisia, kauniita kokonaisuuksia.

Valikoimassamme on mattoja aidoista luonnonmateriaaleista kuten villasta, sisalista, paperinarusta ja pellavasta, mutta myös kulutusta kestävistä synteettisistä kuiduista, kuten polyamidista. Alle on koottu matoissa yleisimmin käytetyt materiaalit, niiden ominaisuudet ja hoito-ohjeet.

 

Villamatot

Villa on upea, monipuolinen luonnonmateriaali, jota on käytetty mattoihin satojen vuosien ajan. Mattomateriaalina villa on erinomainen lämmöneristysominaisuuksiensa ansiosta ja koska sen luonnollinen rasvapinta hylkii likaa ja kosteutta. Tämän takia tahrat on helppo pyyhkiä matosta. Villa on kestävä valinta – laadukas villamatto paranee vuosien mittaan ja voi oikein hoidettuna kestää jopa vuosisatoja.

Villamattoja voidaan valmistaa kolmella eri tekniikalla: se voi olla solmittu, kudottu tai tuftattu. Nämä eri tekniikat voidaan tehdä joko käsin tai koneella.

Perinteiset itämaiset matot ovat tyypillisimpiä käsin solmittuja mattoja. Niiden valmistamiseen voi kulua vuosia. Ne ovat pitkäikäisiä ja kestäviä, ja usein tehty puuvillaloimelle solmitusta villasta. Kun matto on solmittu, nukka leikataan haluttuun pituuteen saksilla. Värikkäiden itämaisten mattojen lisäksi on olemassa monentyyppisiä käsin solmittuja villamattoja, joiden värit vaihtelevat luonnollisista villaväreistä erilaisiin kuvioihin. Käsin solmitut matot valmistetaan usein Intiassa, jossa on pitkät perinteet mattotuotannosta.

Kudotut matot valmistetaan joko käsityönä kangaspuilla tai teollisella kudontakoneella. Maton kuvio luodaan kutomalla yhteen loimilangat ja kude käyttämällä erilaisia ​​tekniikoita ja värejä. Kudotut matot ovat tiiviitä ja joustavia, usein tasokudottuja ja joskus myös käännettäviä.

Tuftatussa matossa nukka on ammuttu pohjakankaan lävitse ja joko leikattu auki tai jätetty pehmoiseksi lenkiksi. Pitkä nukka asettuu rennosti ja eläväisesti, lyhyempi nukka taas on yleisilmeeltään ryhdikkäämpi. Tuftatuissa matoissa on myös tavallista yhdistää villa johonkin muuhun materiaaliin, kuten pellavaan tai paperinaruun.

Woodnotes Grid on käsinsolmittu, aito villamatto lampaanvillan luonnollisissa väreissä.

Rowicon Auckland-matto on 100% villaa ja käsinkudottu tavalla, joka antaa sille hienon struktuurin.

Muuto Relevo-maton kuvio on tuftattu käsin ja leikattu eri tasoissa.

.

Mihin villamatto soveltuu?

Villamatot ovat monipuolisia ja sopivat useimpiin tiloihin. Lyhytnukkaista, kudottua tai tuftattua villamattoa voi käyttää jopa eteisessä ja ruokapöydän alla. Pidempinukkainen käsin solmittu villamatto on omiaan olohuoneessa ja makuuhuoneessa, jossa se antaa kodikkaan tunnelman, vaimentaa ääntä ja lämmittää jalkojen alla.

Villamaton hoito

Roiskeet ja tahrat jotka poistetaan heti eivät imeydy mattoon ja on helppo puhdistaa. Villamatto on hyvä imuroida usein, mutta älä käytä imuroidessa harjasuutinta. Tuuleta tarvittaessa. Lumipesu on oiva, perinteinen tapa raikastaa käsinsolmittu villamatto. Uudesta pitkänukkaiselta matosta saattaa irrota aluksi villanöyhtää – se on normaalia ja vähenee ajan myötä. Voit myös käyttää vaateharjaa tai nukanpoistajaa puhdistaaksesi maton pölystä, hiuksista ja nukasta.

Hintaluokka

Villa on materiaalina kalliimpi kuin esimerkiksi tekokuidut. Jos matto on käsintehty, myös sen valmistus on arvokkaampaa kuin koneellisesti valmistetussa matossa. Korkeampi hankintahinta kompensoituu sillä, että laadukas villamatto kestää koko eliniän, ja sen jälleenmyyntiarvo säilyy hyvänä jos haluat jonain päivänä vaihtaa mattosi.

Villamatto voi olla myös sileäksi kudottu ja siinä voi olla liukumaton pohjaus. Kuvassa VM Carpet Esmeralda, joka kestävyydensä takia sopii myös julkisiin tiloihin.

Naava on Laura Krekulan suunnittelema uutuus VM Carpetilta. Naava-villamaton inspiraatio on lähtöisin luonnosta.

VM Carpetin Latua-matto hieman nostalgisella kuvioinnilla kudotaan sertifioidusta Uuden-Seelannin villasta.

 

 

Juutti- ja sisalmatot

Juutti ja sisal ovat kestäviä luonnonmateriaaleja, joita on käytetty pitkään mattojen valmistuksessa. Sisal on yksi maailman vahvimmista luonnonkuiduista, joten sitä voidaan hyvin käyttää eteisessä ja muissa paikoissa jotka ovat alttiita kovalle kulutukselle. Sisalmatot ovat usein tiiviisti kudottuja, ja niiden pintastruktuurin ansiosta hiekka ja sora pysyvät matossa sen sijaan, että ne kulkeutuisivat asuntoon. Juutti on pehmeämpi kuitu ja yleensä huokoisemmin kudottu, joten juuttimatto tuntuu pehmeämmältä jalan alla sisaliin verrattuna.

Juutti tai sisal on täydellinen vaihtoehto luonnonläheistä, ajatonta ja neutraalia ilmettä varten tilaan kuin tilaan.

 

Sisalin kiilto ja perinteinen kalanruotokuvio antavat VM Carpetin Barrakuda-matolle hienostuneen ilmeen.

Sileäsidoksinen, kulutusta kestävä Sisal-matto VM Carpetilta soveltuu hyvin käytäville ja eteistiloihin.

Artwood Hemp Natural matto on 90% juuttia ja 10% puuvillaa.

.

Mihin juuttimatto tai sisalmatto sopii?

Sisal sopii erinomaisesti vilkkaasti liikennöidyille alueille, kuten käytäville, toimistoihin, portaisiin tai keittiöön. Pehmeämmän tuntuinen juutti sopii myös olohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja ruokailutiloihin.

Hoito

Sisal- ja juuttimatot ovat lähes huoltovapaita. Imuroi usein ja tuuleta tarvittaessa. Kuidut imevät helposti kosteutta eivätkä tykkää kastumisesta. Pienet määrät kosteutta eivät ole matolle ongelma, mutta pyyhi tahrat ja matolle läikkyneet nesteet välittömästi kuivalla liinalla tai paperilla. Varsinkin juuttimatto varisee ensimmäisten kuukausien ajan, joten imurointi myös maton alta on hyvä muistaa.

Hintaluokka

Juutti ja sisal ovat nopeasti kasvavista kasveista peräisin olevia kuituja, ja siksi ne ovat usein kohtuuhintainen vaihtoehto.

 

Paperinarumatot

Paperinaru on aito luonnonmateriaali, joka on valmistettu ekologisesti tuotetusta uusiutuvasta luonnonvarasta, puusta. Puun kuidut tekevät narusta voimakkaan ja kestävän. Paperi on sekä hygieenistä että turvallista. Tiheiden kuitujen ansiosta paperinaru ei kerää pölyä tai likaa, mikä on tärkeä ominaisuus pölyallegikoille.

Kaikki valikoimassamme olevat paperinarumatot valmistetaan Suomessa. Paperinarun käyttö tekstiilien materiaalina juontaa Suomessa toisen maailmansodan aikaan, jolloin puuvillan tuonti maahan tyrehtyi kokonaan. Korvikkeeksi haettiin materiaaleja, joiden suhteen Suomi oli omavarainen. Sellainen oli puu, josta kehiteltiin erilaisia korvikemateriaaleja. Tekstiiliteollisuus ryhtyi valmistamaan paperinarusta mm. mattoja. Sodan jälkeen materiaalien saanti helpottui ja paperinarun käyttö tekstiileissä unohtui muutamaksi vuosikymmeneksi, kunnes 1980-luvun lopulla paperinarun ainutlaatuiset ominaisuudet löydettiin uudelleen ja materiaalia ryhdyttiin taas hyödyntämään mattoteollisuudessa.


Milloin kannattaa valita paperinarumatto?

Paperinarumatto tuo sisätiloihin luonnollista tunnelmaa, ja se sopii useimpiin huoneisiin, kunhan se ei altistu kastumiselle tai suurelle määrälle kosteutta. Mattoihin käytetty paperinaru on kestävä ja pitkäikäinen, ja sen antistaattiset ja pölyä hylkivät ominaisuudet tekevät siitä erinomaisen materiaalin sekä koteihin että toimistoihin.

Hoito

Paperinarumattojen yleispuhdistamiseen riittää imurointi, kuukausittain kannattaa imuroida myös maton alta. Pölyt voi poistaa matolta nihkeällä pyyhkeellä kevyesti, kuteen suuntaisesti pyyhkien. Ravistelusta tai tamppaamisesta paperinarumatto ei pidä. Voit tuulettaa maton ulkona, mutta älä jätä sitä sateeseen tai tuuleta sitä kostealla säällä.

Paperinarumatot voidaan käsitellä likaa hylkivällä aineella, joka muodostaa pintaan suojaavan molekyylikalvon ja ehkäisee näin lian imeytymistä kuituun. Suojaus helpottaa maton puhdistusta.

Matolle kaatuneet nesteet imeytetään heti talouspaperiin tai imukykyiseen liinaan. Kuivuneet tahrat, kuten ruokatahrat, raaputetaan varovasti pois pinnalta ennen puhdistusta. Painele tahrakohtaa kostealla liinalla ja tarpeen mukaan miedolla puhdistusaineella. Lopuksi kuivaa puhdistettu kohta imeyttämällä kosteus puhtaaseen pyyhkeeseen tai paperiin. Älä hankaa.

Woodnotes San Francisco on kudottu paperinarumatto joka on saatavilla monessa eri väriyhdistelmässä.

VM Carpet Pajukko -matto kudotaan paperinarusta, jonka ruskea sävy on luonnonvärjätty suomalaisella pajulla. Design Tuulikki Peltonen.

New York on Woodnotesin klassikko paperinarumattomalli. Design Ritva Puotila.

 

 

Puuvillamatot

Puuvilla on yleisin luonnonkuitu, ja sillä on pitkä historia myös mattojen materiaalina. Pehmeä kuitu kerätään puuvillakasvien siemenvillasta. Puuvillan ominaisuuksiin kuuluu hyvä hengittävyys ja imukyky. Puuvilla on vahvaa märkänä, kestää hyvin pesua ja on kaikkien luonnonkuitujen tavoin biologisesti hajoavaa.

Puuvilla tuntuu pehmeältä ja miellyttävältä ihoa vasten ja aiheuttaa harvoin allergisia reaktioita. Puuvillamatot ovat usein suunniteltu molemmin puolin käytettäväksi, mikä on käytännöllistä ja vähentää pesutarvetta.

VM Carpetin klassisessa Lyyra-matossa kierrätetty puuvilla ja luonnonvärinen paperinaru yhdistyvät kauniiksi pinnaksi.

Woodnotes Duetto puuvilla-paperinarumatto on käsinkudottu Suomessa. Paperinaru antaa matolle ryhdin ja rytmin, puuvilla tuo lämpöä ja pehmeyttä. Design Hanna Korvela.

 

Soveltuvuus

Puuvillamatto on kevyt, helppohoitoinen ja usein edullinen vaihtoehto, joka soveltuu kaikkiin kodin tiloihin. Muista liukueste maton alle jos matto ei ole pohjattu.

Hoito

Puuvillamatot pysyvät siistinä säännöllisellä imuroinnilla ja tuuletuksella. Mattoja kannattaa ajoittain käännellä, niin ne kuluvat tasaisesti. Jos matto kaipaa raikastusta tai siihen on tullut tahroja, sitä voi pestä vedellä tai ammattimaisella tekstiilipesulla.

Hintaluokka

Puuvillamatto voi olla edullinen vaihtoehto, mutta hinta riippuu paljon valmistusmenetelmästä, materiaalin alkuperästä ja siitä, onko maton puuvilla yhdistetty muihin materiaaleihin.

 

Tekokuitumatot

Yleisimmät matoissa käytettävät synteettiset kuidut ovat polyamidi, polypropeeni ja polyesteri. Synteettiset materiaalit kutsutaan myöt keinokuiduksi tai tekokuiduksi. Synteettiset tekokuidut työstetään öljynjalostuksen tuotteista kemiallisen prosessin kautta pitkiksi molekyyliketjuiksi, joita käytetään kuitujen raaka-aineena. Tekokuitujen valmistustapa tarjoaa laajat mahdollisuudet vaikuttaa materiaalin ominaisuuksiin prosessin eri vaiheissa.

Tekokuidut kestävät kovaa kulutusta, säilyttävät värinsä hyvin sekä vastustavat vettä ja likaa paremmin kuin monet luonnonkuidut. Tekokuiduilla on kuitenkin myös haitallisia ominaisuuksia. Ne esimerkiksi palavat, sulavat ja syttyvät tuleen helpommin kuin luonnolliset kuidut, ja käsitellään usein kemikaaleilla paloturvalliseksi ja likaahylkiväksi. Synteettiset kuidut eivät myöskään ole biologisesti hajoavia niin kuin luonnonkuidut.

Viime vuosina kierrätettyjen synteettisten kuitujen käyttö on lisääntynyt sekä matoissa että muissa tekstiileissä, mikä auttaa vähentämään tekokuidun hiilijalanjälkeä ja raakaöljyn käytön aiheuttamia haitallisia ympäristövaikutuksia. Samalla synteettisten tekstiilituotteiden kierrätysmahdollisuudet toivottavasti lisääntyvät tulevaisuudessa.

VM Carpet Balanssi on yksinkertaisen tyylikäs kudottu polyamidimatto joka sopii eteiseen, käytäville ja parvekkeelle. Balanssin kulutuksenkesto on huippuluokkaa ja täyttää julkitilojen matoille asetetut vaatimukset.

VM Carpetin uutuus Onni on vastuullinen valinta. Maton pehmeä, matala nukka on kokonaan kierrätettyä polyesteriä.

Hattara on yksi VM Carpetin suosituimmista matoista. Se tuntuu ylellisen pehmeältä jalan alla ja soveltuu erinomaisesti makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen.

 

Mihin tekokuitumatto sopii?

Synteettiset matot voidaan kutoa tai tuftata monella eri tavalla. Tasokudotut tekokuitumatot sopivat erinomaisesti paikkoihin, jotka ovat alttiita kovalle kulutukselle tai joissa halutaan matto, jonka kanssa ei tarvitse olla varovainen. Eteiseen, käytäviin, toimistoihin ja julkisiin tiloihin valitaan usein tasokudottua tekokuitumattoa.

Pehmeä, korkeanukkainen tekokuitumatto soveltuu parhaiten olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen, kun taas lyhytnukkaista mattoa voidaan käyttää kaikissa kodin tiloissa. Monet pitkänukkaiset tekokuitumatot muistuttavat yllättävän paljon villamattoja, vaikka elinkaari on villamattoa lyhyempi.

 

Hoito

Tahrat irtoavat tekokuiduista helpohkosti ja tarvittaessa ne kestävät kevyen vesipesun miedolla tekstiilipesuaineella. Yleispuhdistamiseen riittää säännöllinen imurointi. Korkeanukkaista tekokuitumattoa hoidetaan kuin villamattoa, mutta kaikki tekokuitumatot voidaan myös pestä ammattimaisella tekstiilipesulla.

Hintaluokka

Tekokuitu on materiaalina huomattavasti edullisempi kuin useimmat luonnonmateriaalit. Kun tuotanto tapahtuu koneellisesti, se on lisäksi nopeaa ja tuotantokustannukset pysyvät alhaisempina kuin käsintehtyjen mattojen kohdalla. Tämä tekee tekokuitumatosta kohtuuhintaisen vaihtoehdon.

VM Carpet Basaltti-maton kaunis, elävä pinta rakentuu auki leikatusta ja lenkkinukasta. Matto on valmistettu 100% polyamidista.

 

Lähteet:
vm-carpet.fi
woodnotes.fi
artwood.se