Hållbar inredning

Hållbar inredning är något som vi på Wilma Interiör brinner för, och det som hela vårt sortiment bygger på. Men vad är hållbar inredning egentligen och vad syftar vi på när vi pratar om hållbarhet när det gäller möbler?

Stolab kestävät puukalusteet


Hos Wilma Interiör hittar du ett noga utvalt sortiment av möbler, mattor och belysning med ansvarsfullt ursprung och med fokus på kvalitet, funktion, hållbarhet och formgivning. Att satsa på nordisk design och kvalitetsmöbler har varit ett medvetet val ända sedan starten för snart 20 år sedan. I den här artikeln tänkte vi dela med oss lite av våra tankar kring hållbarhet inom heminredning.


Möbler som håller användning i flera generationer

Det första vi tänker på när vi hör ordet hållbarhet är ofta just det – någonting som håller länge. Att saker vi producerar och köper till vårt hem håller länge är det mest grundläggande miljötänket – motsatsen till till slit- och slängkulturen. En möbel ska vara en investering för livet, och gärna får den hålla även till nästa generation.


Kvalitet

Kvalitet är när en produkt är finslipad, gjord med yrkesstolthet och av de bästa råvarorna. Ett slutresultat som inte bara är vackert, utan också känns bra. Kvalitet kan också vara att vi vill göra vårt bästa när det gäller service och skapa en bra upplevelse. Att bry sig lite extra, både om slutresultatet, processen och människan.


Äkta, genuina material

Materialet i en produkt ska hålla för användningen, men också vara vackert att se på och skönt att röra vid. Genuina material är ofta sådana som vi fortsätter tycka om och trivas med år efter år. Forskning visar att naturmaterial som trä gynnar vårt välbefinnande. Trämaterial i inredningen har många positiva psykologiska effekter: stressnivån sjunker och sömnkvaliteten förbättras. Vi tar in en del av den nordiska naturen vilket får oss att känna oss avslappnade och tillfreds.


Design

En designprodukt har en genomtänkt formgivning: den är både visuellt intressant och funktionell, kanske har den en finurlig funktion eller är oslagbart bekväm att sitta i eller använda. Designprodukter håller också sitt värde, vi tröttnar inte på dem på samma sätt som på billiga trendprylar. De håller stilen och uppskattas lika mycket ännu efter 10, 50 eller till och med 100 år, och det är väl känt att designmöbler också har ett bra andrahandsvärde.


Ursprung och hållbar produktion

Miljöansvar är kanske ändå den viktigaste aspekten i hållbar inredning. Var och hur är produkten tillverkad? Hurdan klimatpåverkan har produktionen, hurdana utsläpp genererar den och hur hållbart används naturresurserna? Här kommer också det sociala ansvaret in: vem har arbetat med tillverkningen och hurdana arbetsförhållanden har de? På Wilma Interiör har vi valt att ta in bara sådana produkter som vi känner till, där vi har ett nära samarbete med leverantörerna och vet att produktens ursprung är i linje med våra värderingar.


Produkter som går att reparera och skaffa reservdelar till

En produkts livslängd ökar markant om den går att reparera och skaffa reservdelar till. Förut var det en självklarhet att saker reparerades, och vi tror att detta tankesätt kommer tillbaka mer och mer. När det gäller exempelvis förvaringsmöbler är det också ett plus om möbeln går att bygga vidare på och kombinera på olika sätt när behoven ändrar.


Inredning med helhetstänk

Inredning är ändå mera än de enskilda möblerna och föremålen. För att få en miljö där vi trivs och en inredning som vi inte känner att vi behöver byta ut efter en tid behöver vi skapa en fungerande helhet.

En väl planerad belysning som går att anpassa efter behov är en viktig del av det. Ljuset och hur vi upplever det är centralt för vårt humör och välbefinnande. Stämning skapas med ljus, funktioner behöver ljus och hela inredningen kan lyftas av vackra armaturer och belysning.

Behöver du hjälp med att knyta ihop helheten med möbler, belysning, textilier och stilen du vill ha, ska du vända dig till en professionell inredare. Wilma Interiör samarbetar med flera lokala inredningsplanerare, och många uppdrag går också att göra på distans.

När du besöker vår butik kan du få hjälp med inredningsidéer, möbelhelheter och anpassade lösningar för just ditt hem.

 

Som en sammanfattning kan sägas att hållbar inredning sätter stopp för “engångsinredningen”, där nya inredningsprodukter bärs in i samma takt som de utslitna, de övergivna och de som inte längre är trendiga slängs bort, fyller loppmarknaderna eller glöms bort i förråden. Hållbar inredning är en miljö där vi trivs, med möbler som vi kan njuta av länge och som har producerats med hänsyn till natur och människor.