Harmonisk sovrumsinredning med feng shui

Finns det något rum i hemmet där vi spenderar lika mycket tid som i sovrummet? Eller en möbel som används lika mycket som sängen? Ändå är sovrummet sällan det rum som vi satsar mest på i hemmet. Hit bjuder du kanske inte in gästerna – men det är här du spenderar en tredjedel av dygnet och här du återhämtar dig och laddar batterierna för en ny dag. I den här artikeln får du tips för hur du kan ta hjälp av feng shui när du inreder sovrummet – kanske det viktigaste rummet i ditt hem.

Carpe Diem Beds sovrum feng shui

Feng shui är en flera tusen år gammal kinesisk lära om hur människor påverkas av miljön. Genom att inreda ditt sovrum enligt feng shui, kan du skapa en känsla av balans och harmoni, få lättare att koppla av och sova bättre. Resultatet blir ett rum som du trivs och mår bra i.

Chi-flödet

Allting runt omkring oss är energi i olika former, och denna energi är i ständig förändring eller rörelse. Också i ett rum finns det ett flöde av energi som rör sig mellan dörrar och fönster. Denna energi kallas för chi eller qi inom feng shui.

Chi kan röra sig snabbt eller långsamt beroende på rummets form, hur dörrar och fönster är placerade, och hur möbler står som chi måste ta sig runt. Målet är ett lugnt och balanserat flöde utan blockeringar. Speciellt i sovrummet är det viktigt med ett lugnt chi-flöde för att du ska kunna koppla av och vila.


Sängens placering

När vi inreder sovrummet är det viktigt att hitta en bra placering för sängen. Undvik att ställa sängen så att huvudändan hamnar i det snabba chi-flödet mellan dörr och fönster. Du vill också ha en hel vägg utan fönster bakom sängens huvudgavel, och fri uppsikt mot dörren och fönstren i rummet. Detta kallas inom feng shui för kraftposition. När sängen står i kraftposition ger det en känsla av trygghet vilket är avgörande för en god sömn.

Bild: Tempur


På båda sidorna av sängen ska finnas plats för chi att röra sig, men också för att det ska vara bekvämt för dig att gå runt sängen. Förvara helst inte saker under sängen - det kan göra att energin stagnerar och att sängen inte luftas ordentligt. Genom att placera likadana sängbord och lampor på var sida skapar du balans, stöd på sidorna som också hör till en bra kraftposition, och symboliserar dessutom en tvåsamhet som gynnar kärlek och förhållandet mellan två personer.

Enligt feng shui är det inte bra att ha tunga saker ovanför sängen, som t.ex. en lampa eller en hylla på väggen ovanför huvudet. Din hjärna registrerar dem som potentiella faror (de kan ramla ner på dig när du sover), även fast du inte medvetet tänker på det.

Andra detaljer i sovrummet som kan kännas omedvetet hotfulla eller störande är vassa hörn som riktas mot dig, ett lågt snedtak ovanför sängen som trycker ner chi, eller kantiga balkar i taket som skapar en nedåtgående vass chi. Speglar reflekterar chi och kan störa sömnen. Enligt feng shui ska du därför inte hänga speglar så att du ser dem från sängen.

Chi-flödet blir mjukare och behagligare runt rundade former. På bilden Umage Audacious tv-bänk och My Spot -sidobord. Sängbord ska helst vara i samma höjd som sängen för att inte skicka ut vass chi mot dig när du sover. En mjuk fjäderlampa som Umage Eos passar utmärkt i sovrummet.

 

På problematiska ställen finns det ofta något knep som kan hjälpa. Gardiner framför ett fönster lugnar ner energiflödet och vass chi från hörn och kanter går att mjuka upp med hjälp av växter, tyg eller något föremål som “fångar upp” den. Med hjälp av möbler och inredning kan vi påverka energiflödet och skapa lugna ställen där vi behöver koncentration eller vila, eller pigga upp platser som känns tröga, dystra eller stagnerade.

Yin och yang

Kontraster, eller yin och yang är ett viktigt verktyg inom feng shui. De är varandras motsatser, och vi behöver båda för balans i tillvaron. Yin är mörkt, mjukt, litet, kallt, feminint, månen och lugn energi, medan yang är solen, ljust, hårt, kantigt, stort, varmt, maskulint och hög energi.

I sovrummet kan vi med fördel ha ett överslag av yin-energi; det mjuka, mörka och lugna. Våga använda mörkare, dämpade kulörer på väggar (och varför inte även i taket) och tänk ton-i-ton för mjukare övergångar. Satsa på mjuka material och textilier som gardiner, matta, plädar och kuddar.

Sänggaveln är ett utmärkt element även för sovrummets feng shui. Den ger elegans och lyx till sovrummet, men också skydd och en skön känsla till sängen. Bild från Artwood.

 

En stor mjuk matta under sängen är härlig att sätta ner fötterna på när du vaknar. Mattan lugnar också energiflödet och ramar in helheten på ett fint sätt. Välj en tillräckligt stor matta, minst en halv meter ska den sticka ut runtom sängen.

Gardiner är viktiga i sovrummet, både för mörkläggning och för en mjuk, vilsam känsla. Använd gärna en takskena längs hela fönsterväggen och låt gardinerna ta plats bredvid fönstret. För att få en lyxig hotellkänsla kan du ha dubbla skenor med en tunnare gardin bakom den mörkläggande.

Din oas för avkoppling

Sömnforskning har redan länge visat att det bästa för sömnen är om vi kan använda sovrummet endast för vila, och samma sak lär vi oss inom feng shui. Rensa alltså ut onödiga saker, och använd stängd förvaring för de saker som du ändå vill ha här. Elektronik och arbete hör inte heller hemma i sovrummet.

Bild: Artwood


Belysningen är viktig för att sovrummet verkligen ska kännas som en oas för avkoppling. Dimmer är alltid en fördel men jobba även med flera ljuskällor. I tillägg till taklampan, som främst används i samband med städning, behöver det finnas riktat ljus (läslampor) vid sängen, men också stämningsbelysning med varmare sken. Lägg fokus på att skapa en mysig känsla och på att få in olika sorters ljus för olika stämningar.

En vägglampa sparar plats på sängbordet, medan en portabel bordslampa är lätt att flytta dit du behöver ljus. På bilderna Secto Design Petite vägglampa och &Tradition Flowerpot VP9.

 

Välkommen till vår sängavdelning!

På sängavdelningen i vårt showroom i Jakobstad hittar du kvalitetsvarumärken som Carpe Diem Beds, Tempur och Eden av Hilding Anders. Vi har de populäraste sängmodellerna utställda så att du i lugn och ro kan prova dig fram till en säng som passar just dig. Här kan du också bekanta dig med lampor och övriga möbler för sovrummet, samt tillbehör som sänggavlar, täcken och kuddar.

Vi finns alltid till hands för att svara på dina frågor och ge dig personliga rekommendationer, oavsett om du besöker vårt showroom eller handlar via vår nätbutik. Vi hjälper dig mer än gärna att skapa en trivsam oas som speglar din personliga stil.


Artikeln är skriven av Susi Leinonen, feng shui-konsult