Sisusta makuuhuone feng shuin avulla

Onkohan kodissa huonetta, jossa vietämme yhtä paljon aikaa kuin makuuhuoneessa? Tai huonekalua, jota käytämme yhtä paljon kuin sänkyä? Silti makuuhuone on harvoin se huone, johon panostamme kodeissamme eniten. Tänne et ehkä kutsu vieraita – mutta täällä vietät kolmasosan vuorokaudesta, täällä palaudut ja lataudut seuraavaan päivään. Tässä artikkelissa saat vinkkejä siitä, miten voit hyödyntää fengshuin oppeja sisustaessasi makuuhuonetta – ehkäpä kodin tärkeintä huonetta.

Carpe Diem Beds sovrum feng shui

Fengshui on vuosituhansia vanha kiinalainen oppi siitä, miten ympäristö vaikuttaa ihmisiin. Kun sisustat makuuhuoneesi fengshui-oppien mukaan, voit luoda tasapainon ja harmonian tunteen, helpottaa rentoutumista ja nukkua paremmin. Tuloksena on huone, jossa viihdyt ja voit hyvin.

Chi-energia

Kaikki ympärillämme on energiaa eri muodoissa, ja tämä energia muuttuu tai liikkuu jatkuvasti. Myös huoneessa on olemassa energiavirtaus, joka liikkuu ovien ja ikkunoiden välillä. Tätä energiaa kutsutaan fengshui-kielellä nimellä Chi tai Qi.

Chi voi liikkua nopeasti tai hitaasti riippuen huoneen muodosta ja ovien ja ikkunoiden sijoittelusta. Myös huonekalujen sijoittelu vaikuttaa chin virtaukseen, sillä se joutuu liikkumaan esineiden ympärille. Tavoitteena on rauhallinen ja tasapainoinen virtaus ilman tukoksia. Erityisesti makuuhuoneessa rauhallinen chi-virtaus on tärkeää rentoutumisen ja levon kannalta.


Sängyn paikka makuuhuoneessa

Makuuhuonetta sisustettaessa on tärkeää löytää sängylle hyvä paikka. Sänkyä ei tulisi sijoittaa nopean chi-virtauksen reitille, esimerkiksi oven ja ikkunan väliin tai suoraan ikkunan alle. Paras paikka sängylle on pääty makuuhuoneen ehjälle seinälle, josta on esteetön näkymä niin ovelle kuin ikkunoille. Tämä kutsutaan fengshuissa komentopaikaksi. Kun sänky on komentopaikassa, se antaa turvallisuuden tunteen, mikä on olennaista hyvälle unelle.

Kuva: Tempur


Sängyn molemmille puolille pitäisi jättää riittävästi tilaa kulkemiselle, mutta myös chin liikkumiselle ja ilman vaihtumiselle. Jos mahdollista, älä säilytä tavaroita sängyn alla – tämä voi aiheuttaa energian pysähtymistä ja estää sänkyä tuulettumasta kunnolla. Samanlaiset yöpöydät ja valaisimet sängyn kummallakin puolella tuo tasapainoa ja antaa myös tukea sivuille, mikä on komentopaikalle hyväksi. Lisäksi pareittain olevat esineet symboloivat kaksinaisuutta, joka suosii rakkautta ja kahden ihmisen välistä suhdetta.

Fengshuin mukaan sängyn yläpuolelle ei ole hyvä sijoittaa painavia esineitä, kuten riippuvalaisinta tai seinähyllyä. Aivosi rekisteröivät ne mahdollisina vaaratekijöinä (ne voivat pudota päällesi nukkuessasi), vaikka et tietoisesti ajattelisikaan sitä.

Muita yksityiskohtia, jotka voivat alitajuisesti tuntua uhkaavilta tai häiritseviltä makuuhuoneessa, ovat terävät kulmat jotka osoittavat sinua kohti. Sängyn yläpuolella oleva matala viistokatto painaa chi:tä alaspäin, ja kulmikkaat kattopalkit voivat luoda alaspäin suuntautuvan terävän chi:n, joka tekee niiden alla oleskelusta epämukavaa. Peilit heijastavat chi-energiaa ja voivat häiritä unta. Siksi fengshuin mukaan peilejä ei pidä ripustaa niin, että näet itsesi niissä kun olet sängyssä.

Chi virtaa pehmeästi ja miellyttävästi pyöreiden muotojen ympärillä. Kuvassa Umage Audacious tv-taso ja My Spot -sivupöytä. Yöpöydän tulisi olla samalla korkeudella kuin sänky, jotta vältät terävän chi:n osoittamista sinua kohti nukkuessasi. Pehmeä ja kevyt höyhenvalaisin, kuten Umage Eos, sopii makuuhuoneeseen.

 

Ongelmallisissa paikoissa on usein olemassa keino, joka voi auttaa. Ikkunan edessä olevat verhot rauhoittavat energiavirtaa, ja kulmista tulevaa terävää chi:tä voidaan pehmentää käyttämällä kasveja, kangasta tai esinettä sen pysäyttämiseksi. Huonekaluilla ja sisustuksella voimme vaikuttaa energiavirtaan ja luoda rauhallisia tiloja siihen missä tarvitsemme lepoa tai keskittymistä, tai piristää paikkoja jotka tuntuvat tylsiltä, synkiltä tai pysähtyneiltä.

Yin ja yang

Kontrastit eli yin ja yang ovat tärkeä työkalu fengshuissa. Ne ovat toistensa vastakohtia, ja tarvitsemme molempia tasapainon saavuttamiseksi elämässä. Yin on pimeys, pehmeys, pieni, kylmä, naisellisuus, kuu ja rauhallista energiaa. Yang on aurinko, valoisuus, kova, kulmikas, iso, lämmin, maskuliinisuus ja korkea energia.

Makuuhuoneessa haluamme enemmän yin-energiaa: rauhallisuutta, pehmeyttä ja tummia värejä. Tässä voit käyttää tummempia sävyjä seinillä (ja miksei myös katossa), ehkä jopa maalata kiintokalusteet sävy sävyyn jotta saat pehmeämpiä siirtymiä. Suosi pehmeitä materiaaleja ja satsaa tekstiileihin, kuten verhoihin, mattoihin, torkkupeittoihin ja tyynyihin.

Sängynpääty on erinomainen elementti myös feng shuin kannalta. Se tuo makuuhuoneeseen tyylikkyyttä ja ylellisyyttä, mutta myös suojaa ja rauhaa sänkyyn. Kuva: Artwood

 

Ison, pehmeän maton päälle on ihana laittaa jalat herätessä. Matto sängyn alla rauhoittaa myös energiavirtaa ja kehystää kokonaisuutta kauniisti. Valitse riittävän suuri matto, joka ulottuu vähintään puoli metriä sängyn ympärille.

Verhot ovat tärkeitä makuuhuoneessa sekä pimennyksen että pehmeän ja levollisen tunnelman vuoksi. Käytä kattokiskoa koko ikkunaseinän pituudelta ja anna verhojen viedä tilaa ikkunan vierestä. Jos haluat ylellisen hotellitunnelman, voit käyttää tuplakiskoa, joissa on ohuempi verho pimennysverhon takana.

Oma rentoutumisen keidas

Kuten uneen ja nukkumiseen liittyvät tutkimukset ovat jo pitkään opettaneet, myös feng shuin mukaan makuuhuone tulisi rauhoittaa ainoastaan levolle. Siivoa siis tarpeettomat tavarat pois ja käytä piilotettua säilytystä niille tavaroille, jotka kuitenkin haluat säilyttää makuuhuoneessa. Elektroniikka, sähkölaitteet ja työhön liittyvät asiat eivät myöskään kuulu makuuhuoneeseen.

Kuva: Artwood


Valaistus on tärkeää, jotta makuuhuoneesta tulee todellinen rentoutumisen keidas. Himmennettävyys on aina eduksi, mutta tarvitsemme myös useita valonlähteitä. Kattovalaisimen lisäksi, jota käytetään pääasiassa siivoukseen, sängyn vieressä on oltava kohdevalaistus (lukuvalot). Tunnelmavaloa, jossa on pehmeä ja lämmin hehku, voi olla useammassakin paikassa. Keskity viihtyisän ilmapiirin luomiseen ja erityyppisen valon mahdollistamiseen eri tunnetiloihin.

Seinävalaisin säästää tilaa yöpöydällä, kun taas kannettava pöytävalaisin on helppo siirtää sinne, missä tarvitset valoa. Kuvissa Secto Design Petite seinävalaisin ja &Tradition Flowerpot VP9.

 

Tervetuloa sänkyosastollemme!

Pietarsaaren myymälämme sänkyosastolta löydät laadukkaita tuotemerkkejä, kuten Carpe Diem Beds, Tempur ja Hilding Andersin tavaramerkki Eden. Meillä on esillä suosituimmat sänkymallit, jotta voit rauhassa kokeilla itsellesi sopivaa sänkyä. Täällä voit myös tutustua valaisimiin ja muihin makuuhuoneen kalusteisiin sekä lisätarvikkeisiin, kuten sängynpäätyihin, peittoihin ja tyynyihin.

Olemme aina valmiina vastaamaan kysymyksiisi ja antamaan sinulle henkilökohtaisia suosituksia – riippumatta siitä, vierailetko showroomissa vai asioitko verkkokaupassa. Autamme sinua mielellämme luomaan viihtyisän keitaan, joka heijastaa henkilökohtaista tyyliäsi.


Artikkelin on kirjoittanut fengshui-konsultti Susi Leinonen