Välj rätt utemöbler – En komplett guide

I detta inlägg går vi igenom vad du bör tänka på när du väljer utemöbler, vi utforskar olika möjligheter för olika utrymmen och ger tips på hur du tar hand om dina möbler på bästa sätt. Oavsett storlek på din yta finns det flera hållbara lösningar och vi på Wilma Interiör är här för att hjälpa dig hitta de perfekta utemöblerna från vårt kvalitativa sortiment.

Vitra EPC Eames Plastic Chair DSR Armchair DAR Wire Chair DKR Belleville Table Herringbone

Föreställ dig att du kliver ut på din solvarma altan en tidig sommarmorgon, sätter dig i en bekväm stol och njuter av ditt morgonkaffe. Eller en varm sommarkväll, när du och dina vänner samlas runt ett stilfullt och rymligt matbord för att avnjuta en välsmakande middag.

Oavsett om du har en rymlig trädgård, en mysig altan eller en mindre balkong, så har vi möblerna för att transformera din uteplats och skapa den perfekta destinationen för sommarens minnesvärda stunder. På Wilma Interior erbjuder vi ett noggrant utvalt sortiment som kombinerar skandinavisk design med hållbarhet och kvalitet.

Ett enkelt knep för att komma ihåg om klockan ska flyttas framåt eller bakåt när det skiftar mellan vinter- och sommartid är att tänka samma håll som utemöblerna ska flyttas. När vintern kommer plockar vi undan dem till förrådet och till sommaren får det komma fram igen.
Med andra om - nu är det dags för att skapa den perfekta uteplatsen!
 

Sackit - Cobana säckstol | Cobana drum sittpuff | TRAYit bricka


Välj rätt utemöbler


Bestäm storleken på dina utemöbler.
Mät din altan, terrass eller balkong och planera möbleringen noggrant. Detta hjälper dig att välja möbler i rätt storlek och undvika att övermöblera utrymmet. Överväg hur mycket plats du vill lämna för gångvägar och om du vill ha möjlighet att omarrangera möblerna. En välproportionerad möblering gör utrymmet både vackert och funktionellt. 

Skapa en layout med bra flöde. Planera hur du vill använda din yta och skapa en layout som passar dina behov. Vill du ha en loungedel för avkoppling, en matplats för mysiga middagar eller en lekplats för barnen?
Se till att möbleringen inte hindrar flödet av rörelse på din uteplats. Lämna tillräckligt med utrymme för att enkelt kunna gå runt möblerna utan att känns trångt.

Prova olika möbleringar. Använd maskeringstejp för att markera placeringen av varje möbel. Var noga med att placera tejpen i rätt proportioner, det kan underlätta att göra en ritning innan. Flytta runt maskeringstejpen tills du hittar en layout som du gillar. Detta knep hjälper dig att få en ännu bättre uppfattning om hur möblerna kommer att se ut i verkligheten. Använd olika färger på maskeringstejp för att markera olika möbler och ta eventuellt några bilder av dina olika layouter för att kunna jämföra dem senare.

Grythyttan Stålmöbler - Bryggeriserien 
Stora utrymmen

För en större yta finns möjligheten att skapa flera drömmiga zoner, överväg större möbler och blanda material för en ombonad känsla.

Kombinera mjuka soffor, fåtöljer och soffbord i en loungedel, platsen för avkoppling och återhämtning. Modulära sofflösningar ger dig flexibiliteten att anpassa efter dina behov och uteplatsens mått.

Eleganta solstolar från Artwood tillsammans med ett sidobord kan bli en separat zon och slutligen en matgrupp för större sällskap som en tredje. Bind samman zonerna med härliga växter och mattor från Woodnotes In/Out-kollektion. 


Artwood - Santa Monica Collection | Portofino parasoll 

Vitra - Alla stolar för utomhusbrukMindre utrymmen

När utrymmet är begränsat kan du optimera din balkong eller mindre terrass med funktionella lösningar.
Vi erbjuder massor av smarta möbler som maximerar utrymmet utan att kompromissa med stil och komfort.

För att kunna använda utrymmet mer flexibelt är till exempel fällbara bord från Grythyttan Stålmöbler och stapelbara stolar från Muuto och &Tradition riktigt bra val.


Vitra - Belleville

I sortimentet hittar du även kompakta bord, mindre loungestolar och mycket mer. Möblera och inred efter din personliga stil och låt uteplatsen bli en förlängning av ditt hem.

Grythyttan Stålmöbler - Bryggeriserien

Grythyttan Stålmöbler - Libelle Material - Skötsel och underhåll

Välj material som passar din stil och som också kan stå emot klimatet där du bor. Olika material behöver olika mängder kärlek och underhåll, fundera vad som skulle passa dig allra bäst så att möblerna du väljer kan vara med år efter år. För samtliga materialtyper är det viktigt att möblerna hålls rena och torra under vinterförvaringen, vilket bäst görs i kallföråd eller under skydd som tillåter luftcirkulation.Trämöbler

Rengör dina trämöbler med såpa och vatten om det uppstår fläckar, detta hjälper till att motverka trä/fiberresning och gråningsprocess. Behandla möbeln 2-3 gånger per år med lämplig olja för att skydda mot väder och vind samt behålla lystern. Att olja in dina trämöbler hjälper även till att undvika sprickbildning och att behålla dess formstabilitet.
Se till att möblerna är helt torra innan oljning och olja inte i direkt solljus eller under för kalla och fuktiga förhållanden - den ideala temperaturen för oljning är mellan 10°C och 25°C. 

För lackade utemöbler är det viktigt att kontrollera lacken regelbundet. Vid skador bör möblens slipas och målas om med utomhuslack. Ställ dem skyddat från regn och använd aldrig högtryckstvätt.

Grythyttan Stålmöbler - Bryggeriserien

&Tradition - Ville AV26 matbord | Ville AV28 bänk
Metallmöbler

Torka av regelbundet med såpa och vatten. Ifall det dyker upp små rostfläckar är det viktigt att snabbt behandla dessa för att undvika skador. Både pulverlackerade och varmförzinkade stativ är tåliga och väderbeständiga samt så kräver de minimalt med underhåll, men bör hållas rena och vid skador behöver de åtgärdas med lämplig behandling.

Vitra - Wire Chair DKR

Grythyttan Stålmöbler - High-Tech


Muuto - Linear Steel Collection
Plast- och rottingmöbler


Dessa är väldigt enkla att underhålla, vanligtvis räcker det att torka av med en fuktig trasa. Dessa material är idealiska för de som önskar minimal underhåll.
Utemöbler i plast från t.ex. Vitra och Kartell är lätta, stapelbara och enkla att underhålla. De är perfekta för små utrymmen och dem som vill slippa tungt underhåll. Se till att plasten är UV-stabiliserad för att undvika blekning. Rottingmöbler ger en varm och inbjudande atmosfär. De är bekväma och passar bra i både moderna och traditionella miljöer.

Artwood - Santa Monica Collection

Muuto -  Fiber Outdoor karmstol


Kartell - Masters
Dynor och kuddar


Förvara inomhus eller i vattentäta förvaringslådor när de inte används för att skydda mot fukt och blekning. Tvätta överdrag enligt tillverkarens anvisningar.

Muuto

&Tradition

ArtwoodVitra - Wire Chair DKRSkapa en personlig stil på din uteplats

Välj bekväma och inbjudande utemöbler - komfort är nyckeln. Välj stolar och soffor med bra sittkomfort, för långa middagar och avslappnade dagar i solen. Addera gärna extra kuddar och dynor för ännu högre komfort. Möblerna behöver inte bara vara praktiska, de kan också reflektera din personliga stil. Välj möbler i färger som du gillar och som skapar en trivsam atmosfär.Belysning

Gör det extra mysigt under sommarkvällarna genom att addera belysning. I vårt sortiment hittar du flera olika portabla lampor med IP-klass 44 och 54 som du kan ta med dig till antingen uteplatsen eller med i väskan om sommardagen ska spenderas på en annan plats. Lamporna är uppladdningsbara med långa batteritider.

Muuto - Piton Portable lampa

Muuto - Ease Portable bordslampa


En lampa med IP-klass 44 eller 54 är lämplig för användning både inomhus och utomhus, då den passar för miljöer där det finns risk för damm och vattenstänk. Båda typerna är skyddade mot strilande vatten från alla vinklar.  En lampa med IP-klass 44 är resistent mot föremål större än 1 mm - medan lampor med IP-klass 54 är helt dammskyddade. Observera att lamporna inte är 100% vattentäta och bör inte utsättas för direkt vattenstråle eller nedsänkning i vatten, förvara därför alltid lampan inomhus.
Mattor

Våra In/Out-mattor från Woodnotes är perfekta för både inomhus- och utomhusbruk. Dessa mattor är tillverkade av 100% polypropylen, ett material som är idealiskt för fuktiga förhållanden. Tack vare materialvalet är mattorna inte bara vackra utan också extremt hållbara och lätta att underhålla.

Woodnotes IN/OUT Big Stripe, Melange Grey - Light Sand

Woodnotes IN/OUT Big Stripe, Navy Blue - Light Sand

Woodnotes IN/OUT River, Yellow - Light SandFör att din Woodnotes utomhusmatta ska se fräsch ut dag efter dag, räcker det med regelbunden dammsugning och kom ihåg att rotera mattan då och då för jämnt slitage. En smutsavvisande behandling rekommenderas för att förlänga mattans liv och underlätta rengöring. Denna matta kombinerar praktisk funktionalitet med elegant design, perfekt för att förhöja din uteplats eller komplettera ditt hem med en tålig och stilren detalj. 


Grythyttan Stålmöbler - Klassikerserien


Hos oss är det enkelt att hitta de rätta utemöblerna
 som inte bara ser fantastiska ut utan också håller för många somrar framöver. Vi erbjuder möbler från välkända varumärken som är designade för att leverera både stil och komfort, så att du med enkelhet kan skapa en yta som är perfekt för både vila och sociala tillställningar.

Besök vår butik eller kika in vårt sortiment online för att hitta de perfekta utemöblerna för dig. Vi hjälper dig gärna att välja och ger dig tips på hur du kan skapa en vacker och funktionell uteplats.


Vi hoppas att denna guide kan ge svar på vanliga funderingar, men tveka inte att höra av dig till oss vid frågor.


Källor
artwood.se, grythyttanstalmobler.com, andtradition.com, muuto.com, woodnotes.fi